Answers come when the mind is still

inspiratie

Verlang je naar meer verbinding met je dierbaren of verlang je naar meer zingeving op je werk? Heb je als leider van je team of organisatie altijd te veel op je bord en verlang je naar meer pro-activiteit van je teamleden? Of heb je het gevoel dat het talent binnen je team of organisatie niet optimaal wordt benut?

Dan is het tijd om aan de slag te gaan met het ontwikkelen van je bewustzijn.

Wat is bewustzijn precies?

In de Engelse taal zijn er twee woorden voor bewustzijn: ‘awareness’ en ‘consciousness’. Aan de hand van de bio-industrie kan ik het verschil het beste uitleggen.

Bij die industrie vindt de dierlijke productie op een fabrieksmatige wijze plaats. ‘To be aware’ houdt in dat je ervan bewust bent dat dit plaatsvindt en dat dit dierenleed veroorzaakt. ‘To be conscious’ is hetzelfde als ‘to be aware’ met de extra dimensie dat je ervan bewust bent wat dit met je doet. Het maakt je bijvoorbeeld verdrietig of boos of het doet je niets.

Door je bewustzijn te ontwikkelen, kom je dus meer in contact met je innerlijke wereld en je lichaam.

Hoe ontwikkel je bewustzijn?

In de podcastshow ‘Leiden met een leeg hoofd‘ bevraag ik ondernemers en professionals hoe zij in contact komen met hun diepere gevoel. En in mijn boek ‘Leiden met een leeg hoofd ‘ geef ik inzicht in hoe ik zelf de afgelopen jaren meer in verbinding ben gaan leven.

Uit de gesprekken en eigen ervaringen destilleer ik als belangrijkste elementen: vertragen en de stilte opzoeken, tijd doorbrengen in de natuur en tot slot met gelijkgestemden actief aan bewustzijn ontwikkeling doen.

In dit kader kan ik je aanraden om mee te doen met een Pionier Cirkel (zie onder het kopje ’transformatie’), waar we met elkaar een ruimte creëren voor bewustzijn ontwikkeling.

Waarom is bewustzijn ontwikkeling relevant voor je team of organisatie?

Door je bewustzijn te ontwikkelen ga je meer vanuit vertrouwen werken en ervaar je meer innerlijke rust en verbondenheid met de groep. Dit brengt een verandering in je gedrag teweeg en dat heeft uiteindelijk zijn weerslag op de cultuur van het team of de organisatie.

Dat heb ik zelf ook ervaren in de diverse leidersrollen die ik heb mogen vervullen. Er komt meer flow in de organisatie doordat ik de uitkomst durf los te laten. Er ontstaat daardoor meer ruimte voor anderen om hun ding te kunnen doen.

 

“Changing our consciousness is the first step to any real change on this planet”

– José Argüelles