Building the future together

co-creatie

De manier waarop we samenwerken in organisaties en teams is bepalend voor de mate waarin medewerkers verbinding en zingeving ervaren. De leiders van de organisatie of het team hebben daar een belangrijke rol in.

Er zijn meerdere manieren waarop je een organisatie kunt aansturen. Ik maak onderscheid tussen verticaal (hiërarchie) enerzijds en horizontaal (heterarchie en synarchie) anderzijds. De laatste twee zijn vormen van collectief leiderschap waarin co-creatie kan ontstaan.

Ik wil organisaties inspireren en helpen te transformeren naar een heterarchie aangezien dat vanuit welzijn en welbevinden de beste resultaten geeft en op de lange termijn ook de beste financiële resultaten biedt. Om te kunnen werken vanuit heterarchie is een bewustzijn shift nodig van de leiders van de organisatie: van controle naar vertrouwen.

Na heterarchie komt synarchie. Ook hiervoor is een bewustzijn shift nodig: van vertrouwen naar overgave. Deze vorm is alleen mogelijk als alle deelnemers in volledige overgave kunnen leven. Synarchie ontstaat en kan niet met het verstand worden gecreëerd.

Overweeg je stappen te zetten bij het anders inrichten van jouw organisatie of team? Graag help ik jou daarbij.

 

“No army can stop an idea whose time has come”

– Victor Hugo