over mij

Ruim 17 jaar ben ik actief geweest in het notariaat onder andere in de rollen van voorzitter van VBC Notarissen (thans: n/p notarial partners), oprichter en bestuurslid van de Vereniging Ondernemingsrechtspecialisten Notariaat (VON), voorzitter van de Stichting Beroepsopleiding Notariaat (SBN) en notaris Corporate/M&A.

In die rollen heb ik meerdere transformatieprocessen mogen leiden, waaronder het transformeren van VBC Notarissen van een hiërarchische naar een horizontale organisatie en het herijken van de Beroepsopleiding Notariaat naar een meer intrinsiek georiënteerde opleiding op basis van de HILL-methode (High Impact Learning that Lasts).

Al langer voel ik dat ik ruimte mag maken voor iets anders. Wat dat precies is, weet ik op dat moment niet. Dat heeft ertoe geleid dat ik -met pijn in m’n hart- eind 2021 ben gestopt met al mijn werkzaamheden in het notariaat. Nu er ruimte is gemaakt, hebben we met het gezin een halfjaar op Mallorca gewoond. De energie brengt ons weer terug naar Nederland. En het begint weer bij me te stromen op zakelijk vlak.

Begin 2023 ben ik aan de slag gegaan met het leiden van leiderschapsprogramma’s en retraites. Mooi en dankbaar werk, maar ik voel gaandeweg dat dit niet is waarvoor ik het notariaat heb verlaten. Er mist iets.

Met mijn vrouw zit ik in de zomer van 2023 te praten in de tuin, een dag na een prachtige vakantie met het gezin in Mexico, en dan valt ineens het kwartje. Ik weet wat ik heb te doen en dat is volwassen MKB-bedrijven overnemen en transformeren naar zelfsturende en steward-owned bedrijven.

Mijn talenten en energie kan ik erin kwijt en tegelijk draagt het initiatief bij aan:

* het ondersteunen van een purpose-driven economie (missie boven winst)
* het behouden / creëren van ‘gezonde’ banen
* het verlagen van vermogensongelijkheid
* en niet in de minste plaats: behoud van het MKB, de backbone van onze economie

Na twee jaar in het ‘niet weten’ te hebben gezeten, brengt dit inzicht rust en focus. Ik weet weer wat ik heb te doen.