#4 Laurien Meuter

Voor deze aflevering ben ik afgereisd naar Amsterdam Noord naar het gave kantoor, of beter gezegd clubhuis, van Tiny Miracles aan het IJ. Daar spreek ik de oprichter Laurien Meuter. En wat een indrukwekkend en inspirerend verhaal. Haar missie: één miljoen mensen helpen om hun eigen armoedecyclus te doorbreken en er buiten te blijven.

Het kantelpunt was ruim tien jaar geleden toen ze in Nederland op de fiets werd aangereden door een bus. Daardoor moest ze ruim een halfjaar revalideren. In dat halfjaar werd ze gedwongen te reflecteren op waar ze mee bezig was. Ze had een goede baan bij ABN AMRO, maar al langer knaagde er iets aan haar. “Je voegt weinig toe omdat je weinig van jezelf erin legt”.

Drie jaar eerder was er een zaadje bij haar geplant toen ze een jaar voor dezelfde bank in India werkte en in de weekenden vrijwilligerswerk deed. Ze ontmoette een drugsverslaafde jongen van zeven jaar met wie ze meteen een diepe connectie voelde en bracht veel tijd met hem door. “De kinderen in India zagen me voor wie ik was. Later kwam ik tot inzicht dat dit vooral mijn eigen behoefte vervulde. Tiny Miracles is ontstaan doordat ik iets zocht en dat vond ik daar”.

Zes maanden na de aanrijding belde ze de aanrijder om hem te bedanken: “Dit is het beste wat me had kunnen overkomen”. “Het schijnt dat mensen 2 of 3 keer in hun leven een calling krijgen, dat kan ook een burn-out zijn. Stop dan met wat je doet en luister ernaar”.

Zodra ze hersteld was, richtte ze Tiny Miracles op.  Ze had geen plan, maar was vastberaden. “Het hogere doel toen was om de kinderen op school te krijgen. Over een leeg hoofd gesproken, gaandeweg kwam ik blokkades tegen en die pakte ik dan één voor één aan. Alleen dan kan je innoveren”. En tegelijk merkte ze “kleine stapjes die je zelf zet, geven de meeste voldoening”.

Nu tien jaar later doen zo’n 5.000  mensen mee aan het Tiny Miracles programma, naast de kinderen ook hun ouders, en heeft ze in Nederland samenwerkingen met o.a. Rituals en het Rijksmuseum.

“Het gaat erom dat de mensen in India zo snel mogelijk onafhankelijk zijn, ook financieel”.

“Je empowered mensen niet door op 1 dimensie dingen te doen. Het gaat allemaal om awareness en life skills. De mindset moet veranderen”.

“Om te voorkomen dat het ego wordt, is het belangrijkste dat alles wat we doen, blijven toetsen aan het hogere doel”.

“De les die ik wil meegeven, zet een stap en ga het doen”.

Te volgen op:

Website

Apple Podcasts

Spotify

Heb je vragen of suggesties n.a.v. deze aflevering?
Stuur mij een mail via: e-mail.