#5 Digna de Bruin

Voor deze aflevering reis ik af naar Baarn. Daar ontmoet ik Digna de Bruin bij haar thuis. Digna is een pionier op het gebied van ‘duurzaam contracteren’ (ook wel ‘conscious contracting’ of ‘preventief recht’ zoals ze het zelf noemt) en een enorme inspiratiebron voor mij.

“De contracten zoals we die nu maken, hebben een enorme negatieve impact op samenwerken. Het is gestold wantrouwen. Wat ik probeer te doen is te kijken naar wat ondersteunt de samenwerking, waar wil je samen naartoe en wat heb je dan nodig. Dus voorbij de ego’s. Dat is een reis die je samen maakt”.

“We hebben eigenlijk ook een nieuwe vocabulaire nodig, want alle woorden die we gebruiken zijn ge├źnt op een strijdmodel”.

Na 33 jaar zegt Digna de advocatuur vaarwel en kiest ze haar eigen pad. “Ik wilde niet meer in het gladiatorenmodel zitten met al die conflicten”. “Mezelf heb ik de vraag gesteld, hoe wil ik zijn. En ik voelde dat wat ik wil, bestaat niet. Dat moet ik zelf vormgeven, ik moet maar op pad gaan. Over een leeg hoofd gesproken. Het gaat over vertrouwen, in de mist lopen. Wel de richting weten maar niet het pad of waar je je voeten precies gaat zetten”.

Zo’n 4 jaar geleden is De Rechtmakers geboren en naast het begeleiden van grote en complexe samenwerkingsprocessen in vooral het maatschappelijke domein, leidt ze ook mensen op in haar gedachtegoed met De Rechtmakers Methode. “Ik wil graag dat het verder gaat als ik ermee stop”.

“Het is niet een soort kunstje, het gaat vooral over jezelf goed kennen en welk effect heb je op een ander”.

Te volgen op:

Website

Apple Podcasts

Spotify

Heb je vragen of suggesties n.a.v. deze aflevering?
Stuur mij een mail via: e-mail.