#17 Klaartje Freeke

Voor deze aflevering reis ik af naar Amsterdam Noord en ga op bezoek bij strafrechtadvocaat Klaartje Freeke. Wij zitten bij haar op kantoor en beginnen met een korte meditatie. “Als je stil bent met elkaar, dan maak je echt contact. Jaren geleden had ik dit niet gedurfd, maar tegenwoordig doe ik dit zelfs met cliënten”.

Van jongs af aan weet Klaartje dat ze wil strijden voor rechtvaardigheid. “Tijdens mijn studie leerde ik dat het vooral om de regels ging, een spel met woorden, en raakte van m’n pad af”. Ze begon haar loopbaan in de corporate praktijk, maar na een aantal jaar klopt het niet meer voor haar “waarom schrijf ik dit op en wie bewijs ik hier een dienst mee?” Ze miste zingeving: “ik ben mezelf daar ook best wel kwijtgeraakt”.

Tegen het advies van haar vader maakt Klaartje de switch naar het strafrecht: “ik wilde de rauwe werkelijkheid ervaren”. Samen met haar compagnon Wikke Monster is ze acht jaar geleden haar eigen kantoor begonnen met als missie: meer menselijkheid in het (straf)recht.

Naast een drukke praktijk draagt ze haar missie ook op andere manieren uit. Zo geeft ze o.a. aan de universiteit les over de thema’s integriteit en ethiek, organiseert ze samen met Wikke bijeenkomsten onder de noemer “Mindfulness in het recht” en is ze mede-initiator van het project: “Design for Justice” waarin studenten de uitdaging aangaan een rechtszaal in te richten die verdachten uitnodigt in gesprek te gaan. “Het mooie is, dat het tastbaar is. Het gaat over tafels, stoelen, licht, planten. Juristen krijg je dan makkelijker mee dan met de abstracte vraag: hoe krijg je meer compassie in de rechtszaal?” Inmiddels doen rechtbanken in meerdere steden mee aan dit project.

Klaartje haalt inspiratie uit expressie: pianospelen, zingen, gedichten schrijven en dansen: Ze treedt ook op “klassieke stukken zingen met m’n koor en dan vooral Bach inspireert me enorm”. Verder haalt ze inspiratie uit de bijbel “mijn ouders zijn zwaar atheïstisch” bekent ze met een glimlach, “door de Dao ben ik hierin geïnteresseerd geraakt”. “Wat ik mooi vind aan de bijbel is dat het gaat over de onvolmaaktheid van het menszijn”.

Verder hebben we het over het belang van ons eigen schaduwwerk “iets dat we niet graag accepteren van onszelf willen we liever externaliseren bij iemand anders” en over wat vergeving precies inhoudt “in het proces moet je alle ruimte krijgen om iemand te kunnen beschuldigen”.

Voor meer info over Klaartje en haar kantoor, check: www.freekemonster.nl/=

 

Te volgen op:

Website

Apple Podcasts

Spotify

Heb je vragen of suggesties n.a.v. deze aflevering?
Stuur mij een mail via: e-mail.