LEREN VAN DE NATUUR

Een aantal jaar geleden was ik met m’n gezin bij Mariposa Grove (Yosemite National Park) op bezoek bij de Sequoia bomen. Een indrukwekkende ervaring.

Sequoia bomen zijn de allergrootste bomen ter wereld en kunnen tot wel 3.000 jaar oud worden. 

Een park ranger vertelde dat jaren geleden de bomen ziek werden en langzaam aftakelden. Ze deden er alles aan om de bomen weer beter te krijgen, vroegen zelfs advies in bij wetenschappers, maar niets lukte. Ten einde raad haalden ze er een paar native Indianen bij. De Indianen barstten in lachen uit. “Wat deze bomen nodig hebben, is hun natuurlijke habitat met af en toe een bosbrand en natuurlijke ziekten. Jullie behandelen ze veel te klinisch.”

Zo gezegd, zo gedaan. Bosbranden werden gesimuleerd en natuurlijke ziekten lieten ze weer hun gang gaan. En ja wel hoor, de bomen gingen weer groeien en bloeien.

Dit verhaal komt de afgelopen weken steeds vaker in me op. Wat ik hiervan leer? 

We can’t control nature, we have to work with it.

Op belangrijke beleidsplekken (WHO, kabinet, OMT, top van het bedrijfsleven etc) moeten we ook “Indianen” hebben of in elk geval advies van hen inwinnen. Van mensen die in verbinding staan met de natuur, die er niet tegen vechten maar er juist mee kunnen werken, die snappen hoe een eco-systeem werkt en die niet schuwen om offers te brengen op de korte termijn ten dienste van de lange termijn.

#lerenvandenatuur #naturalwisdom #leidenmeteenleeghoofd