#12 Johan Bontje

Voor deze aflevering reis ik af naar Baarn en ga op bezoek bij Johan Bontje. We zitten in het tuinhuis met de haard aan en zijn hond erbij. “Het is mooi als het leven huiselijk kan zijn”.

Zijn beslissing ruim 20 jaar geleden om een ander pad te gaan bewandelen, inspireert mij en heeft veel overeenkomsten met mijn beslissing om het notariaat te verlaten.

Johan was mede-eigenaar van het succesvolle management- & adviesburo Boer & Croon waar hij het bedrijf zag groeien van 9 professionals naar ruim 300 professionals. Na 20 jaar besluit Johan -toen 47 jaar- van de één op de andere dag ermee te stoppen. “Ik was bezig met de strategie van Boer & Croon en ik voelde dit is niet mijn toekomstige wereld.” “Het leven vroeg mij om iets anders, het voelde gewoon: mijn pad is een ander pad.”

Na anderhalf jaar in Canada en Amerika te hebben doorgebracht “ik dacht dat ik een film ging maken en was onderweg naar Los Angeles, maar ben er nooit aangekomen” strijkt hij uiteindelijk neer in Nederland en houdt zich sindsdien bezig met leiderschapsontwikkeling en executive coaching.  “Mensen komen bij mij voor een stuk reflectie over waar zij staan in het leven.”

Hij is co-auteur van meerdere managementboeken en is mede-initiator van Foundation for Natural Leadership (FNL, zie: https://naturalleadership.eu/). FNL draagt bij aan bewustzijnsontwikkeling en het ontsluiten van natuurlijk leiderschap o.a. door het organiseren van trails in de wildernis.” “In de wildernis word je geconfronteerd met oude oer-angsten waardoor een bepaalde openheid ontstaat.” “Tijdens een trail ontstaat er een enorme verbinding tussen de mensen terwijl dat helemaal niet het doel is. Dat kunnen we ook in het bedrijfsleven inzetten.”

Johan heeft onlangs een opleiding haptonomie gevolgd:

“Vaak negeren we het signaal van het lichaam, terwijl dat een veel intelligenter systeem is dan het hoofd.”

“Het is een hele kunst om weer in contact te komen met het eigen lichaam.”

“Raar dat mensen denken dat we niet met bomen kunnen praten, er is toch echt uitwisseling als je in het bos loopt. Niet voor niets zoeken mensen in het weekend en tijdens vakanties de natuur op.”

We praten verder over hoe je bestaande systemen kan ombuigen, van binnenuit of juist van buitenaf? Johan geeft een aantal tips over hoe je uit je hoofd kan komen. En tot slot geeft hij  zijn visie op hoe de wereld eruit ziet als iedereen vanuit z’n ware natuur leeft.

Te volgen op:

Website

Apple Podcasts

Spotify

Heb je vragen of suggesties n.a.v. deze aflevering?
Stuur mij een mail via: e-mail.