#14 Jan Rodenburg

Voor deze aflevering reis ik af naar de Pijp in Amsterdam en ga op bezoek bij Jan Rodenburg. Jan is getrouwd en heeft twee kinderen van één en drie jaar. “Vrienden vragen me regelmatig of het niet tijd is om weg te gaan uit de stad. Rationeel gezien zou het logisch zijn om weg te gaan, maar het voelt gewoon nog heel goed hier.”

Jan werkte bij meerdere investeringsmaatschappijen (o.a. H2, Torqx en Breathe) en nu geniet hij net als ik van een open ended sabbatical. Hij gebruikt deze tijd vooral om naar binnen te keren. “Soms word ik onrustig en dan denk ik: ik moet nuttige dingen doen en maak ik to-do lijstjes, maar ik ben nog volop in transitie. Op het moment dat je het helemaal loslaat en daar bij kan blijven, is er ruimte om unknowns op je pad te laten komen en dat zijn vaak de mooiste dingen.”

Een keer eerder heeft Jan de sprong in het diepe gewaagd. “In 2014 ben ik gestopt bij H2, dat was zo eng om te doen. Voor mij klopte er iets niet helemaal meer, ik wist niet precies wat het was. De dingen die daarna op m’n pad kwamen, was ik zelf nooit opgekomen.” En dat heeft er toe geleid dat hij een jaar in Tanzania heeft gewerkt bij een plaatselijke reisorganisatie.

Onlangs is Jan naar een tiendaagse vipassana retraite geweest.  “De stilte en ruim tien uur mediteren per dag creëert zo veel leegte.” “Het is het moeilijkste in m’n leven dat ik heb gedaan, en ook een van de mooiste dingen. Het heeft een paar dingen in de fundering van m’n bestaan verandert.”

We praten verder over zijn kinderen: “ik heb twee spirituele leermeesters om me heen, eentje van één en eentje van drie”, over opvoeden: “we zeggen vaak tegen kinderen “je moet je niet zo aanstellen”, maar het juist vaak andersom”, over het Taoïsme: “de leefregels die zijn opgeschreven in de Daodedjing meer dan 2000 jaar geleden zijn nog steeds heel toepasselijk” en over het Taoïstische principe Wuwei: “door minder te doen, kan je vaak veel meer doen. En dat geldt voor alle facetten van het leven.” 

Te volgen op:

Website

Apple Podcasts

Spotify

Heb je vragen of suggesties n.a.v. deze aflevering?
Stuur mij een mail via: e-mail.