#15 Merlijn Mazairac

In deze aflevering spreek ik met Merlijn Mazairac bij mij thuis. Merlijn is een pionier op het gebied van het creëren van organisaties waarin iedereen doet waar hij gelukkig van wordt. Daar gaat mijn hart ook sneller van kloppen, ze is dan ook een enorme inspiratiebron voor mij.

Merlijn begint als advocaat aan de Zuid-as. “Gaandeweg kwam ik erachter dat ik een teamspeler ben. De advocatuur vond ik te solitair.” Ook de hiërarchische structuur trok haar niet. “Ik paste niet in het systeem maar dat past wel bij mij. Mijn middelbare school was De Werkplaats in Bilthoven, een a-typische school die ook wel het pacifistisch nest wordt genoemd. Voor mij was het m’n tweede huis.”

Na ruim tien jaar maakt ze de overstap naar het bedrijfsleven en gaat ze als bedrijfsjurist voor een grote bedrijfscateraar werken. “Het teamspelen vond ik terug in het bedrijfsleven. Maar het discipline overstijgend werken of gebruikmaken van de collectieve intelligentie was niet vanzelfsprekend.” Het fascineert Merlijn dat iedereen binnen zijn afgebakende gebied blijft. “Dat vond ik zo zonde.”

Samen met twee anderen -inmiddels compagnons- deelde ze deze fascinatie en dat was de aanjager voor het opzetten van een eigen bedrijf: The Rookie Minds. “We gingen gewoon aan de slag met de vraag: hoe creëren we een organisatie waarin iedereen doet waar hij gelukkig van wordt?” Nu vijf jaar verder staat er een stevige organisatie. “Aan de binnenkant waar we zelf mee begonnen, doen we nu aan de buitenkant door andere organisaties te helpen. We brengen de menselijke factor terug in alle facetten van organiseren. “We humanise work” noemen we dat.”

We spreken verder over conscious contracting (duurzaam contracteren)  “je kan pas goed samenwerken, als je weet wie je zelf bent”, over processen binnen bedrijven “processen zijn een doel op zich geworden, terwijl processen juist een middel zijn”, over wat Merlijn drijft “ik volg eigenlijk m’n hele leven al m’n buikgevoel en als ik voel dat het klopt, dan ga ik ervoor ongeacht wat anderen daarvan vinden” en over hoe zij haar hoofd leeg houdt.

Te volgen op:

Website

Apple Podcasts

Spotify

Heb je vragen of suggesties n.a.v. deze aflevering?
Stuur mij een mail via: e-mail.